Voor verzekerden: Wordt fysiotherapie vergoed?

Fysiotherapie wordt doorgaans vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed, als u die heeft afgesloten. In een beperkt aantal gevallen wordt fysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed.

Onze praktijk heeft met alle zorgverzekeraars een contract.

Wilt u weten of fysiotherapie door uw zorgverzekering wordt vergoed? Bekijk het vergoedingsoverzicht fysiotherapie van Independer om te zien hoe het bij uw zorgverzekeraar zit.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan wordt fysiotherapie deels vergoed uit je basisverzekering. Informatie daarover vind je op de pagina fysiotherapie en je zorgverzekering.

Voor uw gemak hebben we onderstaand enkele veel gestelde vragen over de eigen bijdrage en zorgverzekering op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij neem dan gerust contact met ons op.

Wordt Fysiotherapie altijd vergoed?

De vergoeding van fysiotherapie uit de basisverzekering is beperkt. Verzekerden met een aandoening die op de chronische lijst staat krijgen de behandelingen vanaf de 21ste behandeling vergoed. De eerste 20 behandelingen worden uit de Aanvullende Verzekering betaalt of zijn voor eigen rekening. De verplichting om de eerste 20 behandelingen zelf te betalen is eenmalig en komt  niet elk jaar terug. Uitzondering hierop zijn de aandoeningen waarvan de behandeling in de tijd beperkt is.

Als het om niet chronische klachten gaat worden de behandelingen niet uit de basisverzekering vergoed. Behandelingen worden in dit geval uit uw aanvullende verzekering betaald, vaak tot een bepaald maximum (kijk dit na in het vergoedingsoverzicht of vraag het uw therapeut), heeft u geen aanvullende verzekering of heeft u meer behandelingen nodig dan worden vergoed dan kunt u ervoor kiezen de  kosten voor behandelingen voor eigen rekening te nemen (zie tarievenlijst).

Hoe zit het bij verzekerden van jonger dan 18 jaar?

Voor verzekerden jonger dan 18 jaar geldt eveneens de chronische lijst, maar zij hoeven de eerste 20 zittingen niet zelf te betalen. Daarnaast hebben jongeren recht op de vergoeding van 9 behandelingen (en eventueel 9 extra als behandeling niet voldoende helpt) vanuit de basisverzekering. Dit geldt per indicatie.

Moet ik altijd eigen risico betalen voor fysiotherapie behandelingen?

Nee, fysiotherapiebehandelingen die vanuit de aanvullende verzekering worden vergoed, vallen niet onder het verplicht Eigen Risico. Wij hebben met vrijwel alle verzekeraars een contract en kunnen u vertellen hoeveel behandelingen uw aanvullende verzekering dekt.

Voor wie geldt het eigen risico en hoeveel is dit per jaar?

Voor iedereen die 18 jaar of ouder is geldt een verplicht eigen risico, dit bedraagt in 2021 € 385.

U kunt ook kiezen voor een extra hoog eigen risico, zodat u minder premie betaald. Dit kan wettelijk tot maximaal € 500 euro extra (totaal maximaal eigen risico wordt dan: € 385 + € 500 = € 885  per volwassene). Alleen mensen die dit hebben gekozen bij het afsluiten van een zorgverzekering moeten dit vrijwillige Eigen Risico betalen zodra ze zorgkosten declareren. Fysiotherapie en andere zorg die vanuit de aanvullende zorgverzekering wordt vergoed, valt niet onder het verplichte Eigen Risico.

Wanneer betaal ik eigen risico?

Dit betaalt u wanneer u daadwerkelijk gebruik maakt van de zorgverzekering. Kosten voor de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg, gratis bevolkingsonderzoeken en zorg die vanuit de aanvullende zorgverzekering wordt vergoed vallen niet onder het Eigen Risico.

Meer weten? Vraag het uw therapeut of mail info@fysiotherapiegroothuis.nl  of bel: 0317-421487

Fysiotherapie Groothuis

Wageningen