Geriatrie of ouderen fysiotherapie

Geriatrie fysiotherapie; gespecialiseerde zorg voor ouderen

geriatrie fysiotherapie

Foto: KNGF

De geriatrie fysiotherapie of ouderen fysiotherapie is de gespecialiseerde zorg voor kwetsbare mensen, doorgaans met een hoge leeftijd en vaak met complexe problematiek. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die vanwege hun ziekte, bijvoorbeeld de Ziekte van Parkinson, al op jongere leeftijd ouderdomsklachten hebben.

Geriatrie fysiotherapie of ouderen fysiotherapie richt zich in de behandelingen op het verminderen van klachten bij uw dagelijkse bewegen. Bijvoorbeeld het opnieuw of beter leren lopen, het ondersteunen van mantelzorgers en professionele verzorgers (b.v. thuiszorg).

U kunt bij de geriatrie fysiotherapeut o.a. terecht bij klachten als gevolg van aangeboren dan wel niet aangeboren hersenbeschadiging (NAH):

  • neurologische aandoeningen: zoals de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose, Amyotrofische Lateraal Sclerose, de ziekte van Duchenne en de ziekte van Huntington
  • C.V.A. (herseninfarct of hersenbloeding)
  • spasticiteit en athetose bij kinderen

Omdat de ziektebeelden veelal als chronische ziekten worden aangemerkt, vallen behandelingen in de meeste gevallen binnen de dekking van de ziektekostenverzekering.

Herma van Wingerden is Fysiotherapeut en geregistreerd Geriatrie fysiotherapeut. Zij heeft zich binnen de geriatrie opleiding veel bezig gehouden met neurologie. Herma is lid van het regionaal overleg voor geriatrie- fysiotherapeuten en van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Geriatrie (http://www.nvfgnet.nl), het Netwerk Ouderen Fysiotherapie Gelderse Vallei, het CVA netwerk en MS-netwerk in deze regio.

Suzanne Looijen is lid van het Parkinson netwerk. Dit is een netwerk in de Gelderse Vallei voor zorgverleners die zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van Parkinson. Tevens is zij lid van het COPD netwerk.

Corine Rewinkel is Algemeen fysiotherapeut en geregistreerd ouderen / geriatrie fysiotherapeut. Corine is lid van het regionaal overleg voor geriatrie- fysiotherapeuten en van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Geriatrie (http://www.nvfgnet.nl) en het Netwerk Ouderen Fysiotherapie Gelderse Vallei.

Onze praktijk werkt samen met Buurtzorg Wageningen om een betere verpleging en verzorging aan huis te realiseren.