Dry needling

Dry needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij uw fysiotherapeut gebruik maakt van speciale naalden om spierknopen in de spieren ‘aan te prikken’. Hierdoor raken de spieren snel en langdurig ontspannen, het ‘aan prikken’ wordt gedaan als onderdeel van een behandeling, waarbij dit ondersteunend is bij de algemene fysiotherapie technieken oefeningen die worden toegepast.

Triggerpoints of spierknopen ontstaan b.v. door stress in de spieren en verkeerde houding, vaak ook in combinatie met psychische stress / spanning, de knoopjes bestaan uit ophopingen van afvalstoffen die kramp veroorzaken. In sommige gevallen zijn de spier knoopjes duidelijk te voelen.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. De fysiotherapeut gebruikt wel eenzelfde soort naaldje, alleen is dit niet hol, er worden ‘droge’ acupunctuurnaalden gebruikt. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Het naaldje wordt geplaatst op een zogenaamde ‘triggerpoint’. Door een triggerpoint een paar keer kort achter elkaar aan te prikken, lost de verkramping op. Hierdoor verdwijnt de pijn.

Naast het aanprikken van de triggerpoints, kunnen de spierknopen ook worden behandeld door b.v. triggerpoint massage. Middels diepe spiermassage, verbeterd de doorbloeding en wordt het weefsel weer soepel en ontspannen.

Fysiotherapeut en manueel therapeut Roy van Es heeft de opleiding voor dry needling gedaan.