Behandeling CVA (beroerte of hersenbloeding)

Bij een beroerte (of CVA) is sprake van een afsluiting van een bloedvat of een bloeding in de hersenen. Welke problemen je na een beroerte krijgt, is afhankelijk van de beschadiging aan je hersenweefsel. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Problemen met lopen;
  • Moeite om het evenwicht te bewaren;
  • Een arm die niet ‘meewerkt’;
  • Problemen met praten.

Als fysiotherapeuten kunnen wij bijdragen aan herstel:

De eerste dagen na de beroerte

Als je een beroerte hebt gehad, is het goed om zo snel mogelijk weer uit bed te komen. Het liefst al binnen drie dagen. Dit heeft een positieve invloed op je herstel en vermindert de kans op complicaties. Een fysiotherapeut helpt je om snel en op een veilige manier weer in beweging te komen.

De revalidatiefase

Zodra je uit bed mag, gaat de fysiotherapeut indien mogelijk dagelijks met je oefenen. Het doel van de behandeling is dat je leert om allerlei dagelijkse activiteiten weer zelf te doen.  Intensief oefenen in deze periode is noodzakelijk, soms meermalen per dag. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals een looprek, een wandelstok of een beugel.

Drie maanden na de beroerte

Ongeveer drie maanden na de beroerte wordt pas echt duidelijk wat je mogelijkheden zijn. Overigens kun je ook dan met (intensief) oefenen nog steeds nieuwe vaardigheden aanleren. Je fysiotherapeut kan je leren omgaan met de blijvende beperkingen. Ook ondersteunt en begeleidt de fysiotherapeut andere hulpverleners die betrokken zijn bij je behandeling. De  behandeling is er in deze fase op gericht dat je je gewone leven zoveel mogelijk weer oppakt.

Onze medewerkers Herma van Wingerden en Corine Rewinkel zijn als geriatrie fysiotherapeuten gespecialiseerd in de behandeling van CVA en Herma is lid van het CVA netwerk van de Gelderse Vallei; zie ook Regionaal Overleg Fysiotherapeuten Gelderse Vallei waarvan onze praktijk deel uit maakt.

Lees ook meer over wat onze Geriatrie fysiotherapeuten doen: Geriatrie fysiotherapie in onze praktijk

Heeft u vragen over de behandeling die wij als fysiotherapeuten kunnen bieden of over de begeleiding die wij mogelijk zouden kunnen bieden, bel ons dan voor meer informatie (0317) 421487 of e-mail naar info@fysiotherapiegroothuis.nl.